6 aranyszabály, amire ügyelnünk kell, ha a lakást dekoráljuk

Mindegy, milyen lakásstílus a kedvence, vannak olyan optikai szabályok, amelyektől minden szoba fellélegzik.
6 aranyszabály, amire ügyelnünk kell, ha a lakást dekoráljuk

A több kevesebb

Jól mutathat, ha számtalan gyertyatartót pakolunk az asztalra, ám ha minden bútort túldíszítünk, az könnyen túlterheli a szemlélőt. Ehelyett válasszuk ki a kedvenc darabjainkat és helyezzük őket tudatosan egy-egy kiemet pontjára a lakásnak, amelyet elegendő fény ér.

Természet

Téved, aki azt gondolja, nem számítanak a minket körülvevő anyagok. A lelkünk is fellélegzik, ha természetes, organikus fabútorok, szobanövények, virágok díszítik az otthonunkat.

A szín hangsúlyoz!

Valójában nem a bátorság jele, ha egy falat az egyébként fehér lakásban más színűre festünk. Ellenkezőleg: a világos és sötét kontrasztja jó stíluseszköz. Aki bizonytalan, először egy színes ágyneműt is a falra akaszthat, hogy megnézze, milyen hatást nyújt.

Ablakdekor

Egy függöny nélküli ablak hűvös hatást kelt, ám a roló, a zsalugáter vagy a sötétítő elemek sem teremtenek jobb atmoszférát. A nappali életterünkben ezért válasszunk ezekből élénkebb színeket, míg a hálószobában jók a sötétek is.

A fény ábécéje

Ha az egész lakás fényárban úszik, az gyakran feszélyező érzést kelt. Építsünk be gyengébb fényforrásokat is, hogy szükség szerint azokra tudjunk átkapcsolni. Általában a sárgás fényeket és a gyertyafényt találjuk a legnyugtatóbbnak.

Ne tegyük túl magasra a képeket!

Aki a képeket a plafon közelébe függeszti, olyan hatást ér el, mintha egy kiállítóteremben lenne. Ha azonban szemmagasságba kerülnek, az otthonsabb hatást kelt, és szívesebben is ülünk a közelükbe.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel

Díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel

Arra adunk pár tippet, hogyan díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel, hogyha különleges karácsonyi hangulatra vágysz az ünnepek során.

Útmutató a lakberendezéshez poszterekkel

Útmutató a lakberendezéshez poszterekkel

A poszterek nagyszerű módja annak, hogy színt vigyenek egy szobába, de óvatosnak kell lennie a felakasztásukkal.

Tökéletes szépségsarkok hölgyeknek - Stílusos fésülködőasztalok, sminkasztalok

Tökéletes szépségsarkok hölgyeknek

A fésülködőasztalodat és környékét varázsolhatod igazán trendivé.