Milyen háztípusok vannak?

Mindenki, aki házépítés előtt áll, találkozik azzal a kérdéssel, hogy mégis milyen háztípusok léteznek és melyiket érdemes választani. Cikkünkben ezt a kérdést fogjuk megvizsgálni, valamint bemutatjuk a készház tervek előnyeit is. Tarts velünk!
Milyen háztípusok vannak?

Háztípusok - miért fontosak?

A háztípusok nem csupán a ház formáját és stílusát fogják meghatározni, hanem a ház építési módját, az építkezéskor felhasznált anyagokat, de akár még az energiafelhasználás módját is. Ezek a szempontok semmiképp sem elhanyagolhatóak, amikor kiválasztjuk jövőbeli otthonunk típusát, így érdemes végiggondolni döntésünket.

Miért is fontos, hogy melyik háztípusok jöhetnek szóba tervezéskor? A felhasznált anyag és az építkezés során alkalmazott technika egyszerre van hatással pénztárcánkra és a ház várható élettartamára is, de a szigetelésre, így a jövőbeli rezsi költségekre is hatással van. A fenntartható energiafelhasználás pedig ma már komoly szempont lehet, ugyanis akár egy egyszeri többlet kiadással is sokat segíthetünk bolygónkon.

Háztípusok - ezek léteznek!

Alapvetően a háztípusok megnevezhetőek aszerint, hogy hagyományos, öko- vagy épp alternatív házról van szó. Ezentúl az épület anyag is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen háztípusról van szó. Mik is ezek a háztípusok?

  • Hagyományos tégla ház: A hagyományos téglaház esetén az építkezés során használt alapanyag a rendkívül tartós tégla, amely a megfelelő szigetelés mellett remek és stabil otthont biztosít.

  • Hagyományos ytong ház: A hagyományos ytong ház a méretpontos építkezést biztosító ytong téglából épül fel. Magasabb árú, mint a hagyományos téglaház ára, valamint nem szakszerű kivitelezés esetén könnyen reped.

  • Hagyományos könnyűszerkezetes ház: Ez a háztípus inkább Amerikában elterjedtebb, azonban a gyors felépülés következménye az, hogy kevésbé tartós és nem olyan jó szigetelő, mint a fentebb említett háztípusok.

  • Hagyományos rönkház: Ezek a tömör fából készült házak a megfelelő szigeteléssel remek választásnak tűnhetnek, azonban a fa sok kezelést igényel és könnyedén sérülhet.

  • Öko házak: Ezek a háztípusok csupán természetes anyagokat tartalmaznak, így a leggyakrabban használt anyag az agyag, a szalma, vagy esetleg barlangház esetén a kő. Magyarországon ezek építése nem ajánlott, azonban így is előfordulhatnak.

  • Alternatív mobilházak: Tulajdonképpen ezek a házak nem mások, mint teljesen felszerelt kisebb házak, amelyek akár át is költöztethetőek egyik pontból a másikba.

Készház tervek - ezek az előnyei!

A készház tervek hatalmas segítséget nyújthatnak mindazoknak, akik nem tudják, hogyan induljanak el a háztervezés világában és melyik háztípusok közül érdemes választani. Ekkor ugyanis már a nevéből is adódóan előre elkészített, alap készház tervek közül választhatják ki a nekik leginkább tetsző háztervet, így a tervezés ideje nagyban csökkenthető.

A háztípusok között nehéz tehát eligazodni, azonban minden házépítés előtt álló számára elengedhetetlen. A készház tervek azonban rengeteget tudnak segíteni, ugyanis alapként szolgálhatnak akár egy új, egyedi otthon tervezésekor is.

Kapcsolódó cikkek

Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

Napjaink egyik legnépszerűbb energetikai fejlesztését a napelem rendszerek telepítése jelenti.

Modern fűtési tippek modern otthonokhoz

Modern fűtési tippek modern otthonokhoz

A modernitás egyik kulcsgondolata a jobbá varázslás. Vagyis mindig valami jobb beépíttetése, alkalmazása, a minél több előny megtapasztalásához.

Ingatlanok forgatása. Mi is ez?

Ingatlanok forgatása. Mi is ez?

Ha maximalizálni szeretné azt a nyereségét, ami ingatlanból származik, akkor a legjobb módja ennek az ingatlanok forgatása.