A megfelelő anyag kiválasztása az ágyneműk számára

Az ágynemű megfelelő anyagának kiválasztása fontos döntés.
A megfelelő anyag kiválasztása az ágyneműk számára

A megfelelő anyag kiválasztása azt jelenti, hogy éjszaka nem kell gyűrődéssel, porral vagy izzadsággal küzdenie. Számos anyag közül választhat, többek között pamut, selyem, szintetikus anyagok és vászon. Minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A pamut a leggyakrabban használt anyag az ágyneműk esetében. Tartós, puha és nedvességelvezető. Emellett segít a testhőmérséklet kellemesen tartásában. Sőt, a pamut hipoallergén, ami azt jelenti, hogy nem okoz viszketést vagy bőrpírt. Emellett lélegző, ami azt jelenti, hogy nem fogsz izzadni. Megfizethető és könnyen ápolható.

Vannak más szövetek is, amelyeket szintén gyakran használnak ágyneműként. Ezek közé tartozik a poliészter, a szatén, a selyem és a flanel. Mintás lepedőket is találhat, például olyanokat, amelyeknek gofriszerű a textúrája.

Az ágynemű anyaga nagy hatással van az ágyneműk tapintására. A szövött anyag például matt felületű, míg a lapos lepedő könnyebben vasalható. Egy másik dolog, amire érdemes odafigyelni, az a szálszám. Nem szeretne alacsony szálszámú lepedőt vásárolni, mert olcsónak fogja érezni.

A lenvászon természetes szál, amelyet évezredek óta használnak. Ez az egyik legrégebbi textilgyártásra használt növény. Sikkes megjelenése és tapintása van. Emellett természetes módon taszítja a port, és télen segít melegen tartani a testet.

A lenvászon az egyik legtartósabb szövet is, így ágyneműjétől hosszú évekre számíthat. Ágynemű vásárlásakor figyeljen a szövésre, a kivitelre és a szálszámra. Olyan ágyneműhuzatot is kereshet, amelyet kőmosással mostak. Ez az eljárás eltávolítja a szennyeződéseket és foltokat a pamutszövetből. Ezáltal az anyag is puha és selymes érzetű lesz.

A selyem a selyemhernyók által termelt fényűző szál. Kicsit drágább, mint a pamut, de még így is jó választás. A legjobb minőségű pamut az egyiptomi pamut, amelyet Észak-Afrika meleg éghajlatú területein termesztenek. Extra hosszú szálai vannak, amelyek puhábbá és tartósabbá teszik.

A poliészter egy szintetikus anyag, amely gyűrődésálló és fényes. Leggyakrabban paplanokhoz használják, de szintetikus anyagból készült, szaténos ágyneműket is találhat. Ha szereti a selyem érzését, de nem szeretne túl sokat költeni, fontolja meg a poliészter/pamut keverék használatát. Ez az anyag sima és gyűrődésálló, ami megkönnyíti a mosást. Emellett többféle színben is kapható.

Egy másik szövet, amelyet néha ágyneműkhöz használnak, a nejlon. Ez egy erős szintetikus szövet, amely nem olyan légáteresztő, mint a pamut, de nagyon tartós is. Emellett nagyon könnyen ápolható, így hosszú élettartamra számíthat. Emellett nagyon könnyű és erős, ezért jó választás az ágyakhoz. A napon azonban nem bírja jól, ezért érdemes elkerülni a kültéri használatát.

Kapcsolódó cikkek

Híres szoba-festmények a valóságban

Híres festők híres szobái a valóságban

A festőművészek előszeretettel ábrázolnak olyan tárgyakat, szimbólumokat, melyek gyakran a saját életüket reprezentálják.

Lélegzetállító enteriőrök Megan Winters jóvoltából

Lélegzetállító enteriőrök Megan Winters jóvoltából

Megan Winters munkáit ezer közül is könnyű megismerni.

Étterem design: 51fifteen

Étterem design: 51fifteen

A márvány, a fehér, a fekete, a szürke és az arany modern darabok használatával szemet gyönyörködtető kombinációt alkotnak.