A koloniálszekrénytől a letisztultságig - Nagyot fejlődött a magyarok ízlése a lakberendezésben

A bútorok esetében továbbra is nagy igény van nagyméretű áruházakra, személyes vásárlásra.
A koloniálszekrénytől a letisztultságig - Nagyot fejlődött a magyarok ízlése a lakberendezésben

Immáron több, mint 30 év telt el a rendszerváltás óta, és ezek az évtizedek rengeteget formáltak a magyar emberek ízlésén: ma már a bútorokról és a lakberendezésről is egészen máshogy gondolkodunk, mint régen. De mennyiben változtak a vásárlói szokások, és milyen bútorokat keresnek ma a magyarok? Ezt, a bútorpiac egyik legnagyobb, 30. születésnapját ünneplő szereplője segített megfejteni.

A rendszerváltás óta sok minden átalakult körülöttünk: a technológia, az internet és a kultúra fejlődése is megállíthatatlan. De vajon hogyan hatott ki mindez a lakberendezési szokásainkra? Pólya Ádám, az RS Bútor vezérigazgatója szerint a magyar vásárlók egyre igényesebbek, a tömegbútorok esetében is.

“Ha bútorról van szó, az RS már három évtizede segít a magyaroknak megalapozott döntéseket hozni. Az eltelt években nyomon követtük azt is, hogyan változott az ízlésük: míg a rendszerváltás környékén még a koloniál bútor határozta meg az otthonok karakterét, mostanra a vásárlók is jóval kifinomultabb ízlésvilággal és tudatosabban válogatnak a bútorok között” - mondja a 2022-ben negyedjére is Magyar Brands-díjjal kitüntetett cég vezetője.

A ma is 100 %-ban magyar tulajdonú márka fókusza mindig a bútor volt: a lakberendezési, mindenféle kiegészítőket árusító áruházláncokkal szemben az RS igazi bútor áruház, ahol csak bútorok kaphatók, amelyek kiválasztását nagy létszámú, jól képzett szakemberrel segítik.

Náluk otthonunk minőségi, tartós alapdarabjait szerezhetjük be, legyen szó bármely helyiségről. A kínálat 80%-át magyar gyárakban készült bútorok adják, amelyek minőségben és dizájnban felveszik a versenyt az import termékekkel, de árban lényegesen kedvezőbbek.

Nem mindig az online a nyerő

Persze, akárcsak a bútorok jellege, úgy változik az idővel az értékesítés módja is. Ma már gombamód szaporodnak az online is elérhető bútoráruházak, ám az igazgató hangsúlyozza: a bútorpiac azon területek egyike, ahol még az internet sem tudta kiszorítani a személyes vásárlást. Az online értékesítésnek a mai napig megvannak a korlátai, ezért továbbra is megéri a nagyméretű áruházak fenntartása.

“Az online vásárlásnak persze megvan a létjogosultsága, mi is a legmodernebb online felülettel, a Facebook (Meta) ReactJS rendszerével vagyunk jelen a weben. Ám míg a kiegészítők esetében nem nehéz vásárlói döntéseket hozni, a bútoroknál a helyzet összetettebb. A legtöbben továbbra is szeretik élőben megszemlélni, körbejárni, megtapintani a kiválasztott darabot. Így azt is könnyebb elképzelni, hogyan mutat majd az otthonukban. Mivel általában jelentős kiadásról van szó, az emberek jellemzően nem hamarkodják el a vásárlást. Sokan ezért a mai napig előszeretettel veszik szemügyre a bútorokat élőben is.”

De milyen bútort vásárolnak leginkább a magyarok? Pólya Ádám szerint az utóbbi időszak nagy slágere a konyhabútor volt, köszönhetően annak, hogy év végéig állami támogatás is felvehető a konyhabútorok cseréjére.

Most azonban bármely helyiséget gazdagíthatjuk az Otthon Bútorkiállításon felbukkanó, akciós bútorokkal vagy összeállításokkal.

A kiállított termékek közt a hazai gyártók kínálata mellett a nemzetközi márkák is megjelennek. Az összeállítások jelentős kedvezménnyel érhetők el, egyedi akciókkal, vásári árakkal és különleges lehetőségekkel várják a látogatókat. Lesz ingyenes 3D látványtervezés, szakmai bemutatók, ételkóstoló, szaktanácsadás és nyereményjáték is.

Kapcsolódó cikkek

Lakberendezés a fekete, fehér és sárga színek kombinációjával

Lakberendezés a fekete, fehér és sárga színek kombinációjával

A tavaszi megújulás színe a sárga, amit kombinálhatsz feketével és fehérrel.

Möbel Mahler - Neu-Ulm, Németország - Európa legnagyobb bútoráruháza

Európa legnagyobb bútoráruháza

74 000 m2 eladóterület. Nagy kaland, élmény bevásárlás Budapesttől 840 km-re.

Lélegzetállító enteriőrök Megan Winters jóvoltából

Lélegzetállító enteriőrök Megan Winters jóvoltából

Megan Winters munkáit ezer közül is könnyű megismerni.