Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

Napjaink egyik legnépszerűbb energetikai fejlesztését a napelem rendszerek telepítése jelenti.
Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

A folyamat már sok helyen lezajlott, de mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy ilyen háztartási erőmű kiépítése mivel is jár pontosan és milyen lépésekkel kell számolni.

A folyamat kezdete

A napelem rendszerek tömeges beszerzése természetesen nem történik ok nélkül, hiszen a többség ez esetben az adódó lehetőséggel él. A különböző pályázati és támogatási lehetőségek ugyanis jelentősebb összeggel támogatják a befektetést, ez a plusz forrás pedig lényegében bárki számára elérhető, aki belevág a folyamatba. Ha pedig valaki időben lépett, akkor az új rendeletek értelmében még az elszámolási lehetőségek is garantáltan kedvezőek a következő évtizedre.

Persze akkor sincs nagy probléma, ha erről már lemaradtunk, hiszen a napelem rendszer kiépítése mindenképpen nagy segítség a háztartásoknak. A folyamat első lépése tehát jelen esetben az igény benyújtása, illetve a pályázati anyag megírása, összeállítása. Enélkül lényegében nem számolhatunk támogatással, így a folyamat kihagyhatatlan kezdő lépése az adminisztráció. A napelem telepítés Aleronenergia által kínált szolgáltatásának így természetesen ez is a része.

Gyakorlati teendők

Bár a napelem telepítés folyamatának a bürokratikus teendők is a részei, ez a folyamat kezdeti lépéseinek a sajátjai. Ezt követően pedig már megkezdődik a folyamat látványosabb, gyakorlatiasabb része. Egy napelem rendszer kiépítéséhez kifejezetten fontos a telepítés helyének felmérése és a lehető legoptimálisabb konstrukció megtervezése. Ezzel lényegében garantálható az, hogy a napelem telepítés után az elvárható maximumot kapjuk a rendszertől.

A tervezés után pedig már el is érkeztünk a napelem telepítés tényleges folyamatához, vagyis ahhoz a lépéshez, melynek során a panelek rögzítésre kerülnek a tetőn vagy az arra kijelölt területen, illetve kiépítésre kerül a komplett rendszer, beüzemelésre kerül az inverter és természetesen a hálózatra is rácsatlakozik az új rendszer. Leírva a folyamat persze egyszerűnek tűnik, de a számos különböző lépés mindenképpen szakértő segítséget kíván, melyet az Aleron csapatától meg is kaphatunk.

Komplex szolgáltatások

A napelem telepítés lépései sokakat már az igénylés előtt eltántorítanak a projekttől, holott senki sem marad magára a folyamat során. A napelem rendszerekkel foglalkozó cégek, köztük az Aleron is, szolgáltatásaik szempontjából általában komplett csomagokat kínálnak a rendszert igénylők számára. Ebbe ugyanúgy beletartoznak a pályázattal kapcsolatos adminisztratív teendők, mint a rendszer tervezése, kivitelezése és igény esetén utólagos monitorozása is.

Egy napelem telepítés minden háztartás számára befektetéssel jár, így természetesen a megtérülés is állandó kérdés. Ennek időtartama sok tényezőtől függ, ám a végeredmény szinte biztosan az, hogy a befektetett pénzt visszanyerjük a rendszer működésén. Ehhez azonban mindenképpen szakértő segítségre, a végletekig optimalizált napelem rendszerre van szükség, melyhez nélkülözhetetlen a szakértelem és a megfelelő rutin, mely egy jól működő hálózat kiépítését segíti.

Kapcsolódó cikkek

Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

Napelem telepítés A-tól Z-ig, avagy hogyan áll össze a projekt

Napjaink egyik legnépszerűbb energetikai fejlesztését a napelem rendszerek telepítése jelenti.