Design-ikon az étkezőasztalon

Kecses üvegcsék az étkezőasztalon... talán túl sokszor fogtuk meg ahhoz, hogy egyáltalán megcsodáljuk. Pedig testének íve, mélybordó színe, kecses látványa igencsak elgyönyörködtető lenne, ha vennénk a fáradságot, hogy szemügyre vegyük.
Egy szójaszószos üveg története

Nem egyedi darab, sőt... 400 milliót is gyártottak már belőle az évek során, így ott van minden kontinens számos étkezőasztalán.

Felhasználása talán túl általános ahhoz, hogy jelentőséget tulajdonítsunk e mesterien megalkotott, ám funkcionalitásában és megjelenésében is egyszerű kis üvegcsének.

A japán Kikkoman szójásüvegről beszélünk. Amely gyakorlatilag a sikerének az áldozata...

Tervezője, Kenji Ekuan az 1960-as évek kezdetén olyan cégeknek is tervezett, mint a Seiko, a Yamaha és a Komachi-gyorsvasút. Mindig azt az elvet követte, hogy "a mindennapi dolgok érik el, hogy az emberek a hétköznapokban is jól érezzék magukat".

Hogy ezt a bölcsesség honnan is ragadt rá, elmagyarázza a sorsa:

A hirosimai atombomba túlélőjeként Kenji Ekuan buddhista szerzetes lett és matematikát, esztétikát, technikát tanult. Az itt megszerzett tudást a tervezőiparban kamatoztatta. Nemcsak üveget tervezett a szójaszósznak, hanem cseppmentessé is tette, hiszen matematikusként tudta, hogy ha 60 fokos szögben hajlítja az üveg tetejét, az garantáltan cseppmentes lesz. Ilyen kis dolgokkal is boldoggá lehet tenni az emberek életét - Kenji ennek pedig nagymesterévé vált.

Kapcsolódó cikkek

Ginből készülő csodalámpa

Ginből készülő csodalámpa

Pontosabban a gin üvegéből.

Bútor újdonságok a Muuto-tól - Dizájner bútor trendek

Bútor újdonságok a Muuto-tól

A Muuto igazán szerethető gyönyörű bútorai miatt, melyek különlegesek, mégis megfizethetőek.

Warren Platner székek

Warren Platner székek

Warren Platner olyan bútorokat tervezett, melyek a '60-as évek modernizmusának kultikus darabjaivá váltak.