Hogyan történik a homlokzat felújítása?

Egy ingatlan felújítása, renoválása során mindig van mit csinálni, aminek gyakori eleme a homlokzat felújítása is. Ezen a téren azonban érdemes tudni, hogy is zajlik egy ilyen folyamat. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan történik a homlokzat felújítása és milyen módszerek közül választhatunk.
Hogyan történik a homlokzat felújítása?

Miért fontos a homlokzat felújítása?

A homlokzatok felújítása azért fontos, mert a családi házak homlokzata az évek során intenzív igénybevételnek van kitéve. Ilyen körülmények többek között a:

· napsugárzás,

· csapadék,

· fagyterhelések,

· környezeti szennyeződések.

Ezek mindegyike főképp hosszútávon megviselik a vakolatot, ami az évek során elöregedhet, kifakulhat, hajszálrepedések jelenhetnek meg rajta.

Homlokzatfelújítás lépései

Homlokzatfelújítás esetében a folyamatot több részre bonthatjuk, melyek a következők lehetnek:

· felújítás módjának kiválasztása (tisztítás, átfestés, vakolás, új homlokzat kialakítás)

· szükséges szerszámok beszerzése (kézi szerszámok, gépek, egyéb eszközök)

· terület előkészítése (fóliázás, állványozás)

· konkrét felújítás

Homlokzat tisztítása

Amikor a homlokzaton olyan mértékű a porlerakódás, hogy azt a csapadék és a szél már nem tudja eltávolítani, akkor egyszerűen vízsugárral is letisztíthatjuk. Az algás, penészgombás, mohás, zuzmós falak tisztítását egyszerűen nagynyomású hideg vizes lemosással súlyosabb esetben gombaölő hatású vegyszerrel lehet kezelni. Mivel teljes tisztaság nehezen várható el, ezért ajánlott az épület homlokzatának rendszeres karbantartása, illetve két-három évenkénti tisztítása, amellyel nagyban meggátolható a felület olyan mértékű elszennyeződése, ami egyre jelentősebb esztétikai problémát okoz.hat

Homlokzat festés

Amennyiben a vakolatán lévő szennyeződéseket már nem lehet nyom nélkül vízsugárral eltávolítani, illetve friss színt szeretnének a háznak, érdemes homlokzat átfestésben vagy újravakolásban gondolkodni. A homlokzat átfestése jelentősen olcsóbb az újravakolásnál, és gyorsabban érhetünk el nagyon látványos eredményt. Azonban a vakolat meglévő strukturális hibái, illetve a hajszálrepedések átfestéssel csak mérsékelhetők.

Homlokzat vakolás

A homlokzat újravakolásával a korábban említett felületi hibák, repedések teljesen eltüntethetők, és az újabb vakolatréteg jelentősen növeli a felület ellenálló képességét. Az újravakolás előtt a régi felület hibáit szakszerűen ki kell javítani. A szilikon vakolatok öntisztuló képességgel rendelkeznek, ennek köszönhetően minden egyes alkalommal amikor esik az eső, a felületet érő vízcseppek gyöngyözve futnak le a vakolaton, magukkal sodorva róla a port. Így a szilikonos vakolaton jóval kevesebb porszem tapad meg, ami különben ideális táptalajt képezne a különböző algák és gombák növekedéséhez, ezért homlokzata hosszú ideig tartós és esztétikus marad.

Új homlokzat kialakítás

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az adott ingatlanra már egy teljes arculat változtatás is ráférne, akkor egy teljesen új homlokzat kialakítása is megoldást nyújthat. Ezen a téren számos megoldás közül választhatunk, hiszen ma már kisebb és nagytáblás homlokzaburkolat forgalmazásával foglalkozó forrásból is beszerezhetjük az áhított burkolati elemeket.

Összegezve

A homlokzat felújítására tehát több módunk is nyílhat, hiszen az egyszerű tisztítástól egészen a teljes homlokzat kialakításig több megoldás közül választhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Így növelheti otthonunk atmoszféráját egy minőségi zsaluzia

Így növelheti otthonunk atmoszféráját egy minőségi zsaluzia

A modern árnyékolástechnika világában a zsaluziák kiemelkedő szerepet töltenek be.

Ház vagonokból

Ház vagonokból

Marl-ban található, Kölntől 1 órára van.

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Egy építész páros lakásfelújításáról olvashatsz a cikkben.